17 Ocak 2012 Salı

IMF Arnavutluk'tan ayrıldı


IMF Arnavutluk'tan ayrıldıPDFYazdıre-Posta
Cumartesi, 17 Ocak 2009 20:28
Prof. Dr. Sali Berisha hükümeti Perşembe günü 8 Ocak’ta IMF ile imzaladığı ekonomi izleme anlaşmasını sürdürmeyeceğini açıkladı. Hükümet bu anlaşma ile IMF’nin Arnavutluk’ta 17 yıldır sürdürdüğü misyonu nihayete erdiriyor. Bundan sonra IMF misyonu kısa bir süre için iki veya üç ekonomi parametresiyle ilgili sınırlı izleme rolüne sahip olacağını belirtiliyor.

İktidar bu konu ile ilgili tartışmaları 2-3 ay önce başlatmıştı. Başbakan Berişa’nın “IMF misyonu önümüzde ki sene itibarıyla noktalanacağı” belirtmesi üzerine muhalefetten yüksek seslerin yükselmesine sebep olmuştu. Başbakanın “artık Arnavutluk ekonomisinin kendi ayaklar üzerine kalabilecek olgunluğa geldiği, ve bundan dolayı 17 yıllık IMF misyonu ile hesapların kapanması gerektiği ve bu konuda kararlı olduklarını” belirtmiştir. Aynı zamanda Arnavutluk maliye Bakanı Ridvan Bode de “17 sene nihayetinde Arnavut kurumlarının ülke maliyesini yönetmek için gerekli olgunluğa ulaştığını” belirtiyordu.
Muhalefetten yükselen sesler ise “ülke ekonomisi kendi ayaklar üzerine kalabilecek olgunluğa daha gelmediği, ülke kurumlarının ülke maliyesini yönetebilme kapasitede olmadığı ve bundan dolayı 17 yıllık IMF misyonuyla hesapların kapanmaması ve de iktidarın bu karardan hemen dönmesi gerektiği...” belirtiyorlardı. Yani “IMF ile hesaplar kapanması durumunda ülke tekrar 1997’deki ekonomik krizi yaşayacağı, ondan sonra IMF’e yardıma gelmesi için yalvaracak duruma düşeceğiz…” diye belirtiyorlardı.
Fakat iktidar muhalefete kulak asmadı ve geçen hafta sekizinde yapılan törende IMF ile bir daha ekonomik paketleri (ByPas) yenilemeyeceği belirtmiştir. Antikapitalist/Antikolonial bakış açısıyla ve IMF’in hangi ülkeye gitmişse batırdığı bilgisi malum iken Tirana yönetiminin böyle bir hamlesi ilk başta gururlandırıp heyecanlandırıyor vatandaşı… ancak her ne kadar duygusal anlamda büyük ilerleme sayılacaksa da gerçekten bundan sonra herhangi bir oyunla ekonomik durum 1997’deki gibi çok kötüye gidebilir mi diye vatandaş düşünür. Böyle düşünmek normal çünkü bu finansal global krizin daha ne olacağı belli değilken Arnavutluk hükümetinin kararı ne ölçüde doğrudur konusu tartışılabilir.
IMF geçen hafta hükümeti “bu küresel ekonomik krizin etkilerinin 2009’un ilk üç ayında vuracağı konusunda” uyardığı da ortadadır. Ancak Berişa iktidarı kararlı bir şekilde bu yola girildiği ve artık tartışma konusu yapılmaması gerektiği belirtmektedirler. Şöyle bir gerçek var ki 6-7 gün geçti ve IMF unutulduğu ve iktidarın dikkatleri AB’ye doğru çevrilmiş olduğudur. Bu da halk ve iktidar için hayırlı olmasını dileriz.
Geçen hafta IMF ile boşanmanın ardından, başbakan Sayın Berişa kendisi Çek Cumhuriyeti’nin Tiran Büyükelçisi Marketa Fialkova’ya “Çek Cumhuriyeti’nin başkanlık döneminde AB üyelik aday statüsüne başvuracaklarını” altını çizerek belirtmiştir. Bu da halkta ayrı bir heyecana sebep olmuştur. Ayrıca Berişa “hükümetinin bu dönemde aday statüsüne başvuruda bulunacağı ve reformları daha da hızlandırılacak ve 2009 seçimleri demokratik, özgür ve güvence altına alacağını, hükümet vatandaşların başvurudan sekiz gün sonra verilecek olan elektronik kimliklerin uluslararası standartlara göre verileceğini (ki verilmeye başlandı)” belirtmiştir.
İktidar ayrıca, genel seçimlere yaklaşırken, halkın çoğunluğunu oluşturan komünizm kurbanlarını memnuniyetini ön plana çıkartacak hamlelere de başvurmaktadır. Böylece yarım asırlık “Komünizm Suçları” ve “Komünizmin Arnavutluk’taki Sonuçlarını Araştırma Enstitüsü” kurulması konusunda bakanlar kurulunun bir tasarıyı kabul ettiklerini belirtiyor. Ayrıca bu tasarı ile bundan sonra “20 Şubat Günü” komünizm kurbanlarının anma günü olacağı, Tiran’ın ana meydanlarından birine de bu insanların anısına bir dikilitaş dikileceklerini belirtilmektedir.
Arnavutluk iktidarının IMF’den ayrılarak halkın sempatisini kazanmasına sebep olduğunu ayrıca halkın çoğunluğunu oluşturan komünizm kurbanları ile ilgili yeni yasaların gündeme getirmesiyle halkın iktidara memnuniyeti daha da artmakta ve Haziranda ki genel seçimlerde şimdiki iktidarın yola devam edeceği düşünülmektedir.  http://www.balkangunlugu.com/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=611:imf-arnavutluktan-ayr&catid=44:sokol-brahaj&Itemid=454

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder