17 Ocak 2012 Salı

Ekonomik kriz, Yunanistan'daki olaylar ve Arnavutluk


Ekonomik kriz, Yunanistan'daki olaylar ve ArnavutlukPDFYazdıre-Posta
Çarşamba, 17 Aralık 2008 14:41
Dünyayı saran ekonomik kriz her geçen gün büyüyor. İflasını kabul eden devletler ve global çapta büyük şirketler var. Ekonomi uzmanların bazıları; asıl kriz 3-4 ay sonra kendini göstereceğini belirtiyorlarsa da bölgesel çapta bakıldığında bu kriz aslında 3-4 aya kalmadan kendini göstermiş oldu.
Dünyanın önde gelen şirketleri “Tanrı’nın da batıramayacağını düşünülen şirketler!” iflasını açıkladılar. Ahlakçı filozof, sosyolog ve iktisatçıların da açıklamaları göz ardı edilmemesi gerek. Bunların hakim görüşü ise ‘kriz ve istikrarsızlığın (kaos) baş gösterdiği dönemlerin’ toplumsal açıdan iki sonucu olur. Biri, bu durumdan faydalanan bir kısım insanlar ve diğeri ise, bu durumdan zarar görenler, yani geriye kalan hepsi. Binlerce kişi işinden çıkarıldı ve devletler “sosyal devletliliğini ifade etmekte aciz olduklarını” göstermiş oldular. Olan topluma oluyor. İşten çıkartma durumu ABD’de daha ağır ise de AB, Japonya, Rusya, Çin, Türkiye ve bir ülkede başını almış gidiyor. Borsalar çok düştü, petrolün varil fiyatı 50 dolara düştü ama petrolün pompa fiyatı o kadar düşmüyor, olan yine halka oluyor. Krizin, kaosun faturasını ödeyen yine halktır…
Bununla beraber gelen bazı sorunlar da var. Özellikle Balkan ülkelerinde ise bu ekonomik kriz, sadece ekonomik anlamda değil toplumsal etiğin çöküşüne sebep olacak dereceye gelmiş durumda. Maalesef bir haftadır  gazete ve televizyonlarda  hiç birimizin görmek istemediği foto ve görüntüleri görüyoruz.Bunlar komşu ülke Yunanistan’da oluyor. Sebebinin Yunanlı  bir öğrencinin güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülmesi gösteriliyor, ama sadece sebep bu mu, acaba doğrumudur diye sormadan edemiyor insan? Daha düne kadar komşu Yunanistan’da sayısız Arnavut işçisi güvenlik kuvvetleri tarafından öldürülmüş ve bunlar kameralara yansımıştı.Ama hiç böyle bir şey olmadı. Arnavutlar da insan değilmiydi! Yoksa Yunan kültüründe ve Yunanistan yasalarında Arnavutlar insan sayılmıyor mu!? Ben bu sefer bunu tartışmıyorum, asıl konu hepimizi üzen bu Yunanistan’daki olan olayları bölgesel çapta bakabilmektir.
Yunanistan’da bu kaos “Balkan ve Avrupa ülkelerine değil bütün dünyayı sarabilecek kapasiteye sahip olduğunu birçok düşünürün değerlendirmesi” olduğunu belirterek bunun yansımaları Arnavutluk’a ne olacağıdır. Modern Avrupa ve Batı ülkeleri, Balkan halklarının bu gibi görüntülere alışık olduğunu belirtiyorlardı hep, ancak Müslüman toplumu olan biz, bu gibi olaylar için “Allah düşmanıma da göstermesin” diye dua ediyoruz. Paris yanarken de, yanmaması için dua ettik, yarın bir başka yerin yanmaması için de dua ediyoruz. En azından ben şahsen dua ediyorum. Ama maalesef bu gösterilerin ikinci gününün haberlerini seyrederken çok üzüldüm gerçekten.Bizim (Arnavutlar) için bu sahne yabancı değildi .Zira daha yakın bir geçmişte yaşamıştık bunları.
Akademik arkadaşlarımla bir haftadır  bunu hep tartışıyoruz .Bu olayların etkenleri nedir ve sonuçları ne olur diye. Ama maalesef kestirmek güçtür. Nasıl olur da akla sahip olan insanoğlu her şeyi kırıp döker, başkasının malını emeğini elinden alır, kendi polisine askerine taş, Molotof atar, pusu kurar öldürmek için çaba sarf eder, vatanına milyarlarla Euro zarar verir? Çok düşünmeye gerek yok, çünkü insanoğlu çiğ süt emmiş, her şeyi yaparmış, edermiş işte… üzülüyor insan sadece. Ama elinden bir şey gelmiyor.
Yukarıda bahsettiğim gibi kriz ve kaos’tan faydalanan bir kısım insan var. Diğer kısmı ise zarar görür. Yani “kurunun yanına yaş da yanar” derler ya… işte Yunanistan’daki işçi göçmenlerin durumu buna benziyor. Atina’nın TV ve gazetelerin rakamlarına göre şimdiye kadar 300’ün üzerine kişi tutuklanmış durumdadır. Bunların çoğu Yunan vatandaşı.Normaldir ama aralarında göçmen işçiler de çok olduğunu belirtiliyorlar. Bu işçilerin içinde Arnavut işçilerin de olduğunu biliyoruz.Bu konu Tiran yönetimini rahatsız etmiş.Arnavutluk, bu konuda Atina’dan, Arnavut vatandaşlarına, insan haklarına riayet ederek, adil bir şekilde davranılması isteğini dile getirmişti. Fakat bu istek de hassastır ve çok hassas bir döneme denk geldi.
Atina’nın Tiran ile her hangi bir sebeple sürtüşmesinin faturası bize çok pahalıya patlar. Hem NATO ve  hem AB’ye giden yolda büyük engel teşkil eder, hem de orada çalışan işçilerin kazançlarını olumsuz etkiler.Haziran ayında genel seçimlere gidecek olan Arnavutluk,  krizin üstüne bir de Yunanistan ile arasında bir sürtüşme durumunda işçiler sınır dışı edilmesi (ki bu 20 senedir hep olmuştur) ve Arnavutluk’a geri gelmesi, sağ iktidarın seçimleri kazanması söz konusu olamaz ve hem ekonomik hem de siyasi istikrar bozulur ve bu hafta Yunanistan’da olanlar yarın Arnavutluk’ta da olur. 
http://www.balkangunlugu.com/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=471:ekonomik-kriz-yunanistandaki-olaylar-ve-arnavutluk&catid=44:sokol-brahaj&Itemid=454

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder