17 Ocak 2012 Salı

2008'de Arnavutluk


2008'de ArnavutlukPDFYazdıre-Posta
Salı, 06 Ocak 2009 13:32
2008 yılı, Arnavutların tarihinde en önemli yılı olduğu belirtilmektedir. Bu gibi değerlendirmelerin haklılık payı gerçekçidir. Çünkü bilindiği gibi 2008 yılında Tirana’nın siyaset ve diplomasinin başarısı hem ülke, hem bölgesel, hem kıtasal hem de global çapta kayda değer ilerlemeler gerçekleştirdiği ortadadır.

2008 başlarken başbakan Prof. Dr. Sali Berisha’nın verdiği vaatlerin tamamına yakın gerçekleşeceği yıl “2008 yılı” olacağı beklenmiyordu. Ancak bu başarı iktidar partisi “PD”nin bütün kurmaylarına ait olsa da en büyük başarı muhakkak ki  başbakan Berişa’ya aittir. Gece gündüz demeden, yurt içi yurt dışı Arnavutluk ve bölge istikrarı için 7/24 hep çalıştı ve meyvelerini aldı. Başbakan Berişa’nın, muhalif ve farklı sivil toplum kuruluşları tarafından bir çok bakanı yolsuzlukla suçlanmış olmasına rağmen hükümette birkaç değişiklik yaparak hükümetin 2008 yılı programını aksamasına mahal vermemiş oldu.
1912’den beri tüm Arnavutların birlikte ve bir bayrağın altına yaşamak mücadelenin haklılığını dünyaya ispatlayabilen iktidar ancak bu yılda oldu. 96 sene sonra ve büyük diplomatik çabalar sonucunda “bir millet iki devlet” nosyonunda da olsa yüksek bir başarı elde edilmiş oldu. Ne Kosova’dakiler ne Arnavutluk’takiler ne de diasporadaki Arnavutlar iki bayrak istememelerine rağmen günün diplomatik şartların gereğini kabul ederek resmi anlamda ayrı bir bayrak ama diğer her şeyi aynı olan 17 Şubatta ayrı bir devlet kurdu, ismi REPUBLİKA E KOSOVES – KOSOVA CUMHURİYETİ oldu. Bunun 2008 yılı Tirana iktidarının başarısı olduğu şüphe yoktur. 17 Şubat 2008 Arnavutların ilelebet altın harflerle yazacağı bir tarih oldu. Tirana diplomasisinin yüksek başarısıdır ki bir sene dolmamasına rağmen yeni doğmuş ve resmi adı KOSOVA CUMHURİYETİ ama göbek adı “MİNİ ARNAVUTLUK” olan ülkeyi 50’den fazla ülke tarafından egemen ve bağımsız olarak tanımış olmalarını sağlamıştır.
4 Nisan 2008’de NATO’dan tam üyelik davetini alan Arnavutluk, 16 sene uğraş verdiği yola girmiş oldu ve Arnavut halkının yarım asırdan fazla hayal ettiği Euro-Atlantik kurumlarla bütünleşme yoluna emin adımlarla ilerlemektedir. Çok kısa bir zaman zarfında NATO’nun tüm üye ülkeleriyle ön anlaşmayı imzalamaya da başarmıştır.
NATO ve AB’nin isteği doğrultusunda iktidar ana muhalefet partisiyle beraber 21 Nisanda anayasa değişikliği yaparak, bir çok konuda AB tebriklerini kazanarak büyük reformlara imza attı.
AB’ye tam üye olma yolunda ki SAA (Ortaklık ve İstikrar Anlaşması)nı 2009 yılı gelmeden önce AB’nin 26 üye (Yunanistan kaldı) ülkesiyle imzalamış olması AB ile müzakerelere büyük adımlarla ilerlemekte olduğunu bir göstergesi durumdadır. Ki bu durumla Arnavutluk’un da Avrupa ailesine ait olduğu altını çize çize anlatmakta ve giriş için son antrenmanlarını ve 90 dakikayı da bitirmiş ve uzatma dakikalarının da bitirmekte olduğunu belirtmektedir.
NATO ve AB ile her geçen gün daha da bütünleşen Arnavutluk hem ülke, hem bölge, hem kıtasal hem de dünya istikrarına yaptığı katkıları kayda değer olduğu belirtilmektedir.
Haziran ayında genel seçimlere gidecek olan Arnavutluk, Berişa’nın verdiği vaatlerin hepsine yerine getirmek için birkaç tanesi kalmıştır. Bunların en önemlisi, 2009 genel seçimlerini “AB ve AGIT’in isteği doğrultusunda ve de Uluslararası standartlarda gerçekleştireceği” vaadini yerine getirmesi gerekir. Bu konuda ki çalışmaların başarılı olup sona yaklaşıldığı belirtilmektedir. Halkın da Berişa iktidarını bir dönem daha iktidara taşıyacağını yapılan farklı anketlerde belirtilmektedir.
Olan küresel finanssal krizin etkileri Arnavutluk’ta da etkisini göstermiş olsa da genel seçimlerin galibi Berişa olması bekleniyor. Çünkü son yılda (yani 2008) o kadar büyük çalışmalar yaptı ki halk da görmezlikten gelememektedir.
Sözün özüyle belirtelim ki, modern Arnavutluk tarihinde en başarılı yıl 2008 yılıdır ve de bu başarı Prof . Dr. Sali Berisha’nın bireysel emeklerinin etkisi kayda değerdir. http://www.balkangunlugu.com/v3/index.php?option=com_content&view=article&id=594:2008de-arnavutluk&catid=44:sokol-brahaj&Itemid=454

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder