29 Ağustos 2012 Çarşamba


TÜRKİYE'DE
KENDİ PARASIYLA OKUYACAK
YABANCI ÖĞRENCİ İSTENMEMEKTEDİR 

İki haftadır Türkiye gündemini ve özellikle de öğrencileri meşgul eden üniversite harçlarının kaldırılıp kaldırılmayacağı Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç’ın dün BAKANLAR KURULUNDAN SONRA yaptığı açıklama ile netleşti... ve yabancıları ilgilendiren konuyu ÖZETLE şu şekilde ÖZETLENDİ; TÜRKİYE'DE KENDİ PARASIYLA OKUYACAK YABANCI (güya türk asıllı, akraba topluluk...vs....vs) ÖĞRENCİ İSTEMİYORUZ.

Uluslararası yani yabancı öğrencilerin de ödemesi gereken ücretler kaldırılMAdığı gibi geçen sene yapılan kanuni değişiklikle en az üç katını okumak isterlerse ödeyecekler. bu durum okumakta olanlar ile yeni başlayacaklar için geçerliliğini koruyacaktır bildiriliyor resmi gazetede.
Birinci Öğretim ve Açık Öğretim Harçları Kaldırıldı belirtmektedir Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Sayın Bülent Arınç, ancak eger AÇIK ÖĞRETİMDE OKUYAN BİR YABANCI ÖĞRENCİ HARÇ ÖDEYİP ÖDEMEYECEĞİ AŞAĞIDAKİ KANUN HÜKMÜNDEKİ KARARNAMEDE AÇIKÇA YAZMAMAKTADIR. Hatta ve hatta Sayın Bülent ARIÇ basın açıklamasında "YabancıUluslararası Öğrenci" kelimesini dahi kullanmamıştır.
bir sonraki gün çıkan resmi gazete ise kararı berraklaştırdı ve 2 gün sonra TÜRKİYE'ye gelip okumayı niyetlenen yüzlerce hatta binlerce YABANCI ÖĞRENCİ rezervasyonunu yaptığı biletleri iptal ettklerine dair bana yüzlerce email ve sms gelmiş bulunuyor bu saat itibarıyla...

üzülecek olan şey varsa eğer, burada Türkiye'nin YABANCI ÖĞRENCİ ÇEKME STRATEJİSİNİN YETİM VE ÖKSÜZ OLMASIDIR.

 Yaklaşık 3.5 milyon TÜRKİYE VATANDAŞI öğrenci harç vermeyecek” iken taş çatlasın 10.ooo yabancı öğrenci bu kanuna tabi olsa Türkiye'nin kaybı ne kadar daha büyük olacaktı acaba, yanı Türkiye 3.5 milion öğrencinin harçlarından batmayacak iken, eğer  10 bin yabancı öğrencinin harçlarını da almıyorsa batacak duruma düşüyormuş, vay be Bölgenin en Büyük Ülkesi Türkiye WAAAY...!

harçlarla ilgili karar bugün resmî gazeteye yayımlandı. karar diyor ki YABANCI ÖĞRENCİLER HARÇ ÖDEYECEKTİR. devamında ise Yabancı Öğrenciler’den katkı payı değil öğrenim ücreti alınıyor ve bu devam edecek, 
        ANCAK,        
ödenecek miktar Cari Hizmet Maliyetlerini hiçbir surette geçmemek ve öğrenim katkı payından az olmamak şartıyla Üniversite Senatosu tarafından belirlenecektir. Örneğin Carî hizmetler maliyeti; Tıp Fakültesi için 15.544 TL, İktisat Fakültesi için 2.310 TL. Öğrenim Katkı Payı ise; Tıp Fakültesi için 591 TL, İktisat Fakültesi için 313 TL. Bunlara göre Üniversite Senatosu tarafından belirlenecek fiyat Tıp Fakültesi için en yüksek 15.544 TL en düşük 591 TL olabilir. ANCAK bu miktarı belirlemek üniversite yönetiminin insiyatifine kalmıştır.
İlgili karar ise şöyle belirtiyor:
“Yurtdışından kabul edilecek öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti tutarları;
MADDE 4 – (1) Yurtdışından öğrenci kabul kontenjanları dâhilinde mevcut veya yeni kayıt yaptıracak öğrencilerden alınacak öğrenim ücreti, ilgisine göre ekli (I) ve (II) sayılı cetvelde belirlenen öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinden az olmamak üzere, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenir. Ancak bu öğrenciler için belirlenecek öğrenim ücretleri, ekli cetvellerde yer alan cari hizmet maliyetlerini hiçbir surette geçemez.
(2) Ülkemizdeki üniversitelere yurtdışından kabul edilecek
öğrencilerden mütekabiliyet esası çerçevesinde öğrenim ücreti
alınmaz.
(3) Yükseköğretim kurumları, yurtdışında başarılı olan öğrencileri programlarına dâhil edebilmek veya eğitim- öğretimleri sırasında üstün başarı gösteren öğrencileri teşvik edebilmek amacıyla, söz konusu öğrencilerden ilgili dönemde kayıt yaptıran (kamu idareleri, kanunla kurulan kurum ve kuruluşlar, kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflar tarafından tam burs sağlanan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dâhilinde yükseköğretim gören yabancı uyruklu öğrenciler hariç) yabancı uyruklu öğrenci sayısının yüzde onunu geçmemek üzere ve yönetim kurulu kararıyla, bu maddeye göre belirlenen tutarlardan daha az öğrenim ücreti almaya yetkilidir.”


10 yıldır bu konuda emek veren biri olarak, bu bkanlar kurulu kararından üzüldüm. bu konuda bakanlar kuruluna akıl veren her kimse merak ediyorum...zekalarına hayran kaldım çünkü...
ÇÜNKÜ,
yabancı bir öğrencinin kendi parasıyla Türkiye'de okuyacak olması sadece yukarıda belirtiler öğrenim ücretleri miktarları değil. bunlara ek olarak 1.500-1.950 TL'ye kadar SGK, artı İkamet Tezkeresi Ücretleri, barınma (yurt/ev), ulaşım, yemek....vs.....vs....vs
BUNLARA EK OLARAK DA
Türkiye'de part-time çalışma hakkının tanınmaması, yüksek başarıyla bitirip uluslararası proje yapmalarına rağmen ücretlerden faydalanmıyor olmaları, Sağlık bilimlerinde ve de özellikle TIP'ta uzmanlık yapan/yapacak olanların köle gibi çalıştırılmakta ve bir kuruş dahi ücret verilmemekte...olduğu bir Türkiye'de neden bir yabancı öğrenci bu ülkeyi seçsin okumak için?
BU SORUNUN CEVABINI BEKLİYORUM,
VARSA CEVAP VEREBİLECEK BİR KURUM YADA KİŞİ BU SORUYA...
Sokol BRAHAJ

25 Ağustos 2012 Cumartesi

"Bisede me Un'in tim..."

Nga:  Fatos Kryeziu

Ja,me nje mendim filozofik,
Ja,me nje trup robotik,
Endem e sillem verdalle,
valle,mos kam nje hall?

Mendja me thote: ngrihu,
eksploroje kete bote;
Trupi me thote: te lutem,
shtrihu,se cdo gje eshte e kot.

E cilin ta ndegjoj une i mjeri,
mendjen apo trupin;
njohjen apo kotesine,
apo ndoshta,asnjeren!

Por nje gje di;
Une kerkoj njemendsi.
Njemendesine po thua?
Po,po...ate une e dua.

Por c'ke keshtu o i mjere,
duket se te mori koka ere.
Misterin e botes ta gjesh,
thesarin e kohes ta rrembesh? 

Jo mor jo,as mister e as thesar,
me duket e thashe me pare:
Njemendesi kerkoj,
me te verteten te rroj.

Por c'qenka e verteta per ty,
bota e njerezit s'te bien ne sy?
Pa te lutem,m'u rrefe,
me thuaj se c'ke...

O njeri,kerkoj te di:
te di se nga erdha,
te di se ku jam,
te di se ku...ku do vete.
Po,keto po i kerkoj.
Ka njeri per to te me tregoje?
Sy me sy mos u shikoni,
pa ju lutem,me tregoni.

Heshtje...mendim,
pergjigjuni pa ngurrim.
Keto i deshiron uni im,
qe te gezohet shpirti im.

Eh pra,pergjigjje s'mora
e u ndala te kundroja;
nje shenje vetem kerkoja,
me nuk mendoja...

Befas,nga pema nje flete me ra,
pa me besoni,dicka me tha:
"Nje dite lulezova,
pastaj u gjelberova,
e me pastaj...
ja,ne prehrin tend u tjetersova"

Prit,prit pak,o gjeth i bukur,
une c'te bej se kam humbur?
Me jep nje keshille,
e ndoshta behem i lumtur.

"Shko o njeri ne buze te detit 
dhe shiko henen,diellin,
qiellin dhe kaltersine e detit;
kjo eshte cka te mbeti"

Jo,jo; nuk tha te hidhesha
qe ne breg te vdisja.
Por,te ndjeja qetesine,
se kjo ta jep lumtrurine.

E pra,misterin a e gjeta?
Edhe sikur ta gjeja,s'ta tregoj.
Po me kuptove drejt e drejt,
shko dhe kerkoje vete.

Fatos Kryeziu

Kotakti: fatos_kryeziu@hotmail.com